Aanhangerrijbewijs

Auto met aanhangwagen (BE)
Voor het behalen van uw rijbewijs auto met aanhangwagen (BE) bestaat de mogelijkheid dit te volbrengen in een 1-daagse opleiding. Het niveau van uw rijvaardigheid wordt eerst vastgesteld. Indien nodig zal meer tijd worden vrij gemaakt. Dit betekent dat er op het begin van de dag zal worden begonnen met dat en dat er op het einde van de dag door het CBR een examen zal worden afgenomen.

Kandidaten voor het BE rijbewijs moeten zelf een Gezondheidsverklaring invullen en betalen op de website van het CBR (mijn.cbr.nl). Hiervoor heb je DigID met sms nodig.

Praktijk-examen categorie BE
Tijdens dit examen zal worden gestart met de controle van de Voertuigdocumenten, waarbij de kandidaat wordt gevraagd een aantal specificaties uit te leggen.
Vervolgens wordt de aanhangwagen door de kandidaat aan het trekkende motorvoertuig gekoppeld. Hierna moet de kandidaat een voertuigcontrole uitvoeren waar hij / zij moet vertellen waar hij / zij op gaat letten voordat er met deze combinatie gereden gaat worden. De kandidaat dient ruim voldoende verkeersinzicht en een goed voertuigbeheersing te hebben.

De examinator zal hem / haar ook vragen om de combinatie achteruit te laten rijden.

Voorbeelden van oefeningen:
• Het in een rechte lijn achteruit rijden naar het aangegeven punt;
• Het achteruit rijden van een aangegeven bocht (keren dmv steken);
• Het inrijden van een denkbeeldige garage-inrit;

Dagopleiding 6 uur rijles(incl. lunch), met aansluitend het praktijkexamen € 525, –

Benodigdheden het rijbewijs categorie BE
Een geldig rijbewijs categorie B

Handig om te weten!
In de praktijk gebeurt het nogal eens dat bestuurders van een combinatie (personenauto met aanhangwagen of caravan) niet over het juiste rijbewijs beschikken.
Als men met een aanhangwagen of caravan wil rijden, moet het volgende in acht genomen worden:
Rijbewijs B geeft de bevoegdheid tot het besturen van een personenauto met een aanhangwagen waarvan het ledig gewicht en het laadvermogen minder is dan 750 kg.

In bepaalde gevallen is het toegestaan ​​om met een aanhangwagen te rijden zwaarder dan 750 kg met alleen het rijbewijs B.

Dit moet wel gebeuren onder twee voorwaarden:

  • Het ledig gewicht en laadvermogen van de aanhangwagen mag niet meer bedragen dan het ledig gewicht van het trekkende motorvoertuig.
  • Het ledig gewicht en laadvermogen van de totale combinatie mag niet meer bedragen dan 3500 kg.
  • Bestuurders van bestelbusjes in de bekende aannemersuitvoering (grijs kenteken) kunnen in grote problemen komen, wanneer het maximale mogelijk totaalgewicht van het motorvoertuig plus het maximale gewicht van de aanhangwagen meer dan 3500 kg
  • Om te bepalen of je aan rijbewijs B genoeg hebt kijk je naar de maximale gewichten van zowel het trekkende voertuig als het getrokken voertuig. Wel of niet beladen maakt voor de regels niet uit.